* 1 γαλοπούλα
* 1-2 κρεμμύδια μέτρια ψιλοκομμένα
* βούτυρο
* 250 γραμ. κιμάς
* 1 ποτήρι κρασί άσπρο
* λίγη ντομάτα πουρές ή ανάλογες φρέσκες
* 2-3 κουταλιές μαϊντανός ψιλοκομμένος
* αλάτι-πιπέρι
* μια χούφτα γαλέτα
* 1 χούφτα κουκουνάρια και ψίχα καρυδιών
* λίγες σταφίδες μαύρες
* λίγη κανέλα ψιλή
* λίγες πατάτες
Καθαρίζουμε και καψαλίζουμε την γαλοπούλα, της αφαιρούμε τα εντόσθια, προσέχοντας να μη κάνουμε μεγάλη σκισμή στη κοιλιά. Αφαιρούμε όλα τα πάχη από το μέρος της κοιλιάς και κόβουμε σύρριζα τον λαιμό αφήνοντας μπροστά φαρδύ το δέρμα για να βάλουμε τη γέμιση.
Ξανθίζουμε το κρεμμύδι με το βούτυρο. Ρίχνουμε τον κιμά να καβουρδιστεί, ανακατεύοντας να ξεσβολιάσει. Προσθέτουμε την ντομάτα, λίγο νερό, αλάτι, πιπέρι και το μαϊντανό κι αφήνουμε να βράσουν. Όταν ψηθεί ο κιμάς, τον ανακατεύουμε με τα κουκουνάρια, την ψίχα των καρυδιών, τις σταφίδες, την κανέλα και η γέμιση σας είναι έτοιμη.
Αλατοπιπερώνουμε το εσωτερικό της γαλοπούλας, τη γεμίζουμε, ράβουμε το άνοιγμα με κλωστή, βάζουμε λίγη γέμιση και το συκωτάκι στο μπροστινό μέρος του στήθους, διπλώνουμε το δέρμα και το ράβουμε και αυτό και, τέλος, ράβουμε τη γαλοπούλα με σπάγκο.
Βάζουμε την γαλοπούλα σε ταψί, τοποθετώντας γύρω της μερικές πατάτες. Αλατοπιπερώνουμε, περιχύνουμε με λιωμένο βούτυρο (αν θέλουμε και με λίγο χυμό λεμονιού), σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και βάζουμε το ταψί στο φούρνο να ψηθεί η γαλοπούλα, γυρίζοντας τη και ραντίζοντάς την κάθε τόσο με λίγο κρασί και με το υγρό της σάλτσας της .
Όταν ψηθεί, τη βγάζουμε από το φούρνο, αφαιρούμε τους σπάγκους, αδειάζουμε τη γέμιση σε πιάτο και είμαστε έτοιμοι να σερβίρουμε τη γαλοπούλα μας.
* 1-2 κρεμμύδια μέτρια ψιλοκομμένα
* βούτυρο
* 250 γραμ. κιμάς
* 1 ποτήρι κρασί άσπρο
* λίγη ντομάτα πουρές ή ανάλογες φρέσκες
* 2-3 κουταλιές μαϊντανός ψιλοκομμένος
* αλάτι-πιπέρι
* μια χούφτα γαλέτα
* 1 χούφτα κουκουνάρια και ψίχα καρυδιών
* λίγες σταφίδες μαύρες
* λίγη κανέλα ψιλή
* λίγες πατάτες
Καθαρίζουμε και καψαλίζουμε την γαλοπούλα, της αφαιρούμε τα εντόσθια, προσέχοντας να μη κάνουμε μεγάλη σκισμή στη κοιλιά. Αφαιρούμε όλα τα πάχη από το μέρος της κοιλιάς και κόβουμε σύρριζα τον λαιμό αφήνοντας μπροστά φαρδύ το δέρμα για να βάλουμε τη γέμιση.
Ξανθίζουμε το κρεμμύδι με το βούτυρο. Ρίχνουμε τον κιμά να καβουρδιστεί, ανακατεύοντας να ξεσβολιάσει. Προσθέτουμε την ντομάτα, λίγο νερό, αλάτι, πιπέρι και το μαϊντανό κι αφήνουμε να βράσουν. Όταν ψηθεί ο κιμάς, τον ανακατεύουμε με τα κουκουνάρια, την ψίχα των καρυδιών, τις σταφίδες, την κανέλα και η γέμιση σας είναι έτοιμη.
Αλατοπιπερώνουμε το εσωτερικό της γαλοπούλας, τη γεμίζουμε, ράβουμε το άνοιγμα με κλωστή, βάζουμε λίγη γέμιση και το συκωτάκι στο μπροστινό μέρος του στήθους, διπλώνουμε το δέρμα και το ράβουμε και αυτό και, τέλος, ράβουμε τη γαλοπούλα με σπάγκο.
Βάζουμε την γαλοπούλα σε ταψί, τοποθετώντας γύρω της μερικές πατάτες. Αλατοπιπερώνουμε, περιχύνουμε με λιωμένο βούτυρο (αν θέλουμε και με λίγο χυμό λεμονιού), σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και βάζουμε το ταψί στο φούρνο να ψηθεί η γαλοπούλα, γυρίζοντας τη και ραντίζοντάς την κάθε τόσο με λίγο κρασί και με το υγρό της σάλτσας της .
Όταν ψηθεί, τη βγάζουμε από το φούρνο, αφαιρούμε τους σπάγκους, αδειάζουμε τη γέμιση σε πιάτο και είμαστε έτοιμοι να σερβίρουμε τη γαλοπούλα μας.